Historische achtergrond
Fort Naussau was de eerste permanente handelspost in Nieuw Nederland, gebouwd in 1614 in het huidige Albany. Dit fort was opgericht door een vereniging van kooplieden, de Nieuw Nederland Compagnie en zo ontstond de naam ‘Nieuw Nederland’. Vanwege herhaaldelijke overstromingen werd Fort Nassau verlaten en bouwde de WIC hier vanaf 1624 Fort Oranje. Dit fort was voor de Mohawk, een inheems Amerikaans volk, evenzeer van belang als voor de Nederlanders. De handel was meestal gunstig voor beide partijen.

Veel van de vroege contacten tussen Nederlanders en inheemse Amerikanen zijn vastgelegd in verslagen. Hoewel de vroegmoderne Nederlandse stemmen domineren in de documenten, zijn af en toe ook de stemmen van inheemse Amerikanen te vinden. Bijvoorbeeld die van een leider van de Mohawk in 1659 (helaas is de naam onbekend): “De Nederlanders zeggen dat we broers zijn en dat we met kettingen verbonden zijn maar dat duurt zolang wij bevers hebben. Daarna wordt er niet meer aan ons gedacht.”

Sporen
De sporen van Nederlands, Inheems Amerikaanse en Afro-Amerikaanse geschiedenis komt samen in Albany op landgoederen, in kerken en begraafplaatsen. Een belangrijk punt op onze kaart van Albany is ook het hoofdkwartier van het comité van waakzaamheid, de leidende plaatselijke abolitionistische groep. Dat comité hielp zo’n driehonderd voortvluchtigen tussen september 1855 en juli 1856.

Benieuwd naar slavernij erfgoed op andere Amerikaanse locaties? Bekijk onze overige kaarten van de Verenigde Staten.