• Vier Keti Koti in jouw stad

  • Back
14 juni 2018 by 
Met Keti Koti, of ‘gebroken ketenen’, herdenken en vieren we de afschaffing van slavernij. Door heel Nederland worden er evenementen georganiseerd rond 1 juli, om stil te staan bij hen die in slavernij leefden, te overdenken wat leven in vrijheid vandaag de dag betekent en samen te komen. Hier een overzicht van de evenementen in aanloop van 1 juli en op 1 juli zelf. Mist er nog iets in dit rijtje? Laat het ons weten!

Zoals elk jaar, vindt de nationale herdenking plaats in Amsterdam, met aansluitend het Keti Koti festival, op 1 juli in het Oosterpark. Om 11:00 vertrekt de Bigi Spikri vanaf Waterlooplein. Om 13:00 begint de herdenking bij het Nationale slavernijmonument. Vanaf half drie uur wordt de afschaffing gevierd op verschillende podia door het hele Oosterpark. Houd deze website in de gaten voor de geplande activiteiten.

Rotterdam viert Keti Koti op 1 juli met een Bigi Spikri, die begint om 11:00 uur. Geef je op via de website van Keti Koti Rotterdam. De route loopt dit jaar via de Vierambachstraat-Middelandstraat-Westkruiskade naar Wijkpark Oude Westen. Daar vindt aansluitend het Keti Koti festival in het park, verwacht wordt dat dit rond 12 uur begint. Vind het volledige programma hier. Verwacht optredens van Sima Nosé So Nos, Dutch Caribbean Groove Orchestra en Stimofo.


Groningen
heeft ook een uitgebreid programma gepland voor de viering van de afschaffing van slavernij, in en rond de Nieuwe Kerk op 1 juli. In de ochtend is iedereen welkom voor een kerkdienst, die start om half tien. Barbara Henkes zal dan ook over het boek ‘Sporen van Slavernijverleden in Groningen’ vertellen. Tussen twaalf en twee vinden er verschillende activiteiten plaats, waaronder een stadswandeling ‘Sporen van het Slavernijverleden’. Alle evenementen samen zullen tot een uur of drie duren, lees hier het volledige programma.

In Middelburg vinden verschillende programma’s plaats om Keti Koti te vieren en slavernij te herdenken. De jaarlijkse wake bij het slavernijmonument op de Balans is gepland op 28 juni. Voor het eerst wordt dit jaar de Keti Koti viering op Plein 1940 gehouden, door een samenwerking met Jun! Festivalmaand. Meer plek, meer aandacht: midden in de stad op 30 juni en 1 juli. Houdt de Facebook pagina van Keti Koti Middelburg in de gaten voor het volledige programma.

Voor het eerst dit jaar wordt Keti Koti ook in Utrecht gevierd met een festival. Let op, dit vindt plaats op 30 juni! Voor twee activiteiten is van te voren reserveren belangrijk. Onze eigen Nancy Jouwe verzorgt een Sporen van Slavernij-stadswandeling van 12 tot half 2. In de avond is er soep en een vertoning van Ida Does’ film 3 Vrouwen met nagesprek, in de Centrale Bibliotheek. Geef je hier op.

Ook in het Oosten van het land wordt Keti Koti gevierd. Het Afrika Museum in Arnhem organiseert allerlei activiteiten op 23 juni om vrijheid te vieren. Een heel festival van 12 tot half 8, met muziek, eten en lezingen. Let op: een ticket is vijf euro.