Als onderdeel van het VU-onderzoeksproject Mapping Slavery verscheen in 2014 de Gids Slavernijverleden Amsterdam / Amsterdam Slavery Heritage Guide bij LM Publishers. Op 28 juni 2018 is de tweede herziene editie uitgegeven.
Nooit eerder zijn in één gids zoveel plaatsen in Amsterdam samengebracht die direct of indirect verband houden met de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Deze tweetalige gids van 138 pagina’s vertelt het verhaal van het Amsterdamse slavernijverleden in meer dan honderd locaties, op basis van uitgebreid onderzoek. Dienke Hondius was als een van de auteurs nauw betrokken bij de totstandkoming.
Zelf het slavernijverleden ontdekken
De gids is bedoeld voor iedereen die zich interesseert voor geschiedenis, het slavernijverleden en verhalen van de stad. U reist heen en weer door de tijd, tussen de 17de eeuw en het heden. U kunt ontdekken hoe sommige locaties direct en andere meer indirect verbonden zijn met de slavenhandel en slavernijgeschiedenis. Het is mogelijk om bij elk van de locaties een tocht te beginnen, er is geen vast startpunt. Op iedere pagina staat een genummerde locatie die verwijst naar de bijgevoegde kaart.
De locaties tonen de Nederlandse betrokkenheid bij de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij door de West-Indische Compagnie (WIC), en bij de slavenhandel en slavernij in Zuidoost-Azië en Zuid Afrika door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Verschillende Amsterdamse families en bedrijven waren bij zowel de VOC als de WIC betrokken.
Over deze gids
Sinds ik de Gids Slavernijverleden Amsterdam gelezen heb, kijk ik met heel andere ogen naar deze stad. Vreemd genoeg wordt de stad niet alleen meer opwindend, maar ook veeleisender om te verkennen. “Nieuw toerisme” zou niet alleen voyeuristisch moeten zijn. Het zou een reis moeten zijn om het begrip van onze menselijkheid te verdiepen zonder… Lees meer … “‘Nieuw toerisme’”
De Gids Slavernijverleden toont ons een nieuw Amsterdam. Het is een Amsterdam dat zowel fascineert als beroert, waarbij de Gids ons de locaties toont van waaruit de Nederlanders de slavenhandel en plantage-economie in Batavia, Suriname en daarbuiten aanstuurden; de producten en winsten die dit opleverde; en de sporen van de Zwarte aanwezigheid in Amsterdam zelf.… Lees meer … “Een ‘nieuw’ Amsterdam”