• Gids Slavernijverleden Nederland

  • Back
Gids Slavernijverleden 2018

December 2018 verschijnt de nieuwste publicatie van Mapping Slavery NL. Deze gids, getiteld  ‘Gids Slavernijverleden Nederland / The Netherlands Slaverly Heritage Guide’ geeft een zeer beknopt inzicht in  het slavernijverleden van Nederland als geheel. Voor 18 steden en regio’s worden telkens vijf prominente locaties getoond met een soms bekend, maar even zo vaak onbekend, verhaal. Daarnaast zijn er nog twee sets van vijf locaties, één met locaties van nationale betekenis hebben, een ander met locaties met een internationale connecties. Totaal bevat het boek  100 locaties door geheel Nederland. Daarmee toont de Gids aan hoe wijd verspreid de verbintenis met slavernij was. Gemeenschappelijke noemer in alle gevallen is de connectie met slavernij of dit nu verzet tegen de slavernij, het bezit van of profiteren van het werk van tot slaaf gemaakten, of simpelweg de handel in koloniale producten die met de inzet van tot slaaf gemaakten vervaardigd zijn.

De Gids is net als voorgaande publicaties tweetalig van opzet en rijk geïllustreerd. Naast beschrijvingen en kaartmateriaal over de diverse locaties biedt de gids enkele thematische verhalen die de achtergronden van het Nederlandse slavernijverleden toelichten.

Deze gids is verkrijgbaar via LM Publishers

Auteurs

Dineke Stam

Dineke Stam

Onderzoek en educatie

Dineke Stam is historicus en tentoonstellingsmaker. In 2010, 2012 en 2013 maakte ze exposities over slavernij, voor NiNsee, het Stadsmuseum Tilburg en het Noord-Hollands Archief. Ze werkte bij het Anne Frank Huis en bij de Nederlandse Museumvereniging als projectleider Interculturele Programma's Erfgoedbreed. Sinds 2005 is ze zelfstandig onderzoeker, maker en adviseur in de cultuur- en erfgoedsector.

Dienke Hondius

Dienke Hondius

lnitiator / Hoofd onderzoek

Dr. Dienke Hondius is historicus en werkt als universitair docent geschiedenis voor de Vrije Universiteit. Daarnaast werkt ze ook voor het Anne Frank Huis. Haar onderzoek richt zich op de Holocaust, antisemitisme, racisme, koloniale geschiedenis, slavernijgeschiedenis en andere verwante thema's.

Jennifer Tosch

Jennifer Tosch

Erfgoed adviseur / Coördinator USA

Jennifer Tosch is cultureel erfgoed historicus en ondernemer. Zij is de oprichtster van Black Heritage Tours in Amsterdam, Brussel en New York.

Nancy Jouwe

Nancy Jouwe

Projectleider / onderzoeker / contactpersoon musea

Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en geïnteresseerd in intersectionaliteit, postkoloniale en dekoloniale theorievorming, kunst en erfgoed. Ze is een fellow aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht 2022-2025 en doet een PhD over de Papoeagemeenschap in Nederland aan de Vrije Universiteit. Jouwe is spreker en moderator in de culturele en erfgoedsectoren, en doceert aan diverse instituties. Ze is mederedacteur van diverse boekpublicaties over slavernijgeschiedenis en (het heden van) het Nederlandse koloniale verleden.