In 1898 werd dit huis gebouwd in opdracht van de bekende Dordtse kunstschilder Frans Lebret. In 1863 reisde Frans Lebret naar zijn broer Gerrit Lebret in Java. Tijdens zijn verblijf in Java maakte Frans Lebret o.a. een aquarel van het landgoed Kedawung in Oost-Java. Dit landgoed kocht Gerrit Lebret in 1847 nadat hij eerst werkzaam was geweest als administrateur van de suikerfabriek daar.
In de 19e eeuw was Gerrit Lebret één van de belangrijkste en rijkste suikerplanters van Nederlands-Indië. In de 19e eeuw was er een Cultuurstelsel in Nederlands-Indië. In het Cultuurstelsel had Nederland zich alle grond toegeëigend en rechtvaardigde dat zij als eigenaar van de grond pacht mochten innen. Dit systeem werd opgelegd aan de Javaanse bevolking. Boeren werden hierdoor aan de grond gebonden en gedwongen om 20 procent van hun land verplicht te verbouwen voor de Nederlandse markt. De percentages werden echter vaak uitgebuit door Nederlandse kolonisatoren.
Bronnen tekst
- De Meer, S. (2013). Dordtenaren overzee. In: Een zoete belofte. Suikernijverheid in Dordrecht (17e-19e eeuw) p. 50-51.
- Collectie Lebret, KITLV, inventaris 97, inv.nrs 19 en 22.
- Familiehistoriën: 15. Suikerfabriek Kedawung, Pasaruan, Oost-Java (familiehistorien.blogspot.com).
- Frans Lebret – Regionaal Archief Dordrecht
- Hotel Dordrecht, Dordrecht | Monumenten.nl
Bronnen afbeeldingen
- Foto pand zie Hotel Dordrecht, Dordrecht | Monumenten.nl
- Foto schilderij: schilderij is gemaakt door H.Th. Hesselaar en komt uit de collectie van het Rijksmuseum.