• Standbeeld gebroeders De Witt

  • Back
29 april 2022 by 
Standbeeld gebroeders de Witt

Johan de Witt kwam uit een rijke Dordtse familie van regenten met belangrijke functies in het stadsbestuur. Zo was zijn vader Jacob de Witt burgemeester van Dordrecht en bewindhebber bij de WIC. Als raadspensionaris van het gewest Holland was Johan de Witt betrokken bij het kolonialisme. Een voorbeeld is het sluiten van het Verdrag van Breda op 31 juli 1667 in het kasteel van Breda. Dit verdrag zorgde ervoor dat Nieuw-Amsterdam (huidige New York) een Engelse kolonie werd. Suriname, Run (Molukken) en diverse delen aan de Afrikaanse westkust werden kolonies van Nederland. Bij het sluiten van dit verdrag stonden de belangen van de kolonisatoren centraal.

De dochter van Johan de Witt, Agneta de Witt, was getrouwd met Simon van Halewijn. Hij was bewindhebber bij de WIC en eigenaar van diverse plantages in Suriname.

Bronnen tekst
  • Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam en Jennifer Tosch (2019). Gids Slavernijverleden Nederland / Slavery Heritage Guide The Netherlands. LM Publishers.
  • Karwan Fatah-Black, Lauren Lauret en Joris van den Tol (2023). Geketend voor Hollands Glorie: Slavernij in de geschiedenis van de Provincie Zuid-Holland. Leiden: University Press.
  • Anton de Kom (2021). Wij slaven van Suriname. Amsterdam: Atlas Contact
Bron afbeelding

Foto gemaakt door fotograaf Laura Ramirez.

Category: - Comments: Reacties uitgeschakeld voor Standbeeld gebroeders De Witt