• Lower Manhattan & Brooklyn

  • Back
Het Castelloplan van Manhattan

Historische achtergrond
Mannahatta betekent ‘een eiland met veel heuvels’ in de Lenape-taal. De Lenape, Iroquois en Mohikanen, bewoonden het gebied rondom de Hudson rivier. In de vroege periode waren de handelsrelaties tussen inheemse Amerikanen en Europeanen over het algemeen vriendelijk. Het ruilen van giften was de belangrijkste vorm van interactie bij het opbouwen van relaties. De Nederlanders ruilden goederen tegen wampum, kralen van schelpen (gebruikt als betaalmiddel), in het zuidelijke Hudsongebied om voor beverhuiden te betalen in de Boven-Hudsonvallei. Andere ruilgoederen waren brood, shirts, sokken, messen, schoenen, pijpen, scharen, spiegels, wapens, munitie en drank.

De eerste gedocumenteerde niet-inheemse Amerikaan die woonde op Manhattan was Juan Rodriguez. Hij was geboren in Santo Domingo (Dominicaanse republiek) als zoon van een Portugese matroos en een Afrikaanse vrouw. In 1613 huurde de Nederlandse kapitein Thijs Volckensz Mossel van het schip de Jonge Tobias Rodriguez in als vertaler tijdens een handelsreis naar Mannahatta. Rodriguez had toen al een handelspost opgezet, de taal van de Lenape leren spreken en was getrouwd met een inheemse vrouw.

In 1626 ‘verpachtte’ een vertegenwoordiger van de inheemse inwoners het eiland Manhattan aan de Nederlanders. De Nederlanders beschouwden dit als een permanente aankoop van land, zoals ze rapporteerden aan de WIC-directeuren in de beroemde Schagenbrief, te zien in het Nationaal Archief in Den Haag. De kolonisatie startte in 1624 met dertig Waalse families en al snel volgden andere groepen immigranten. Het groeiende aantal kolonisten gaf meer druk en leidde tot conflict met de inheemse Amerikanen, resulterend in drie Nederlandse-Munsee oorlogen.

Sporen
Met Fort Amsterdam als het hoofdkwartier voor de WIC heeft Manhattan een belangrijke functie in de Nederlands-Amerikaanse geschiedenis. Vandaag de dag herinneren Nederlandse straat- en plaatsnamen aan deze invloed in de regio. In 1991 ontdekten bouwvakkers een Afro-Amerikaanse begraafplaats in Manhattan, een belangrijke vondst die bijdroeg aan de beeldvorming van New Yorkers over de rol van slavernij in de geschiedenis van hun stad. De kaart hieronder laat zien op welke locaties geschiedenis van Nederlanders, Inheemse Amerikanen en Afro-Amerikanen aan elkaar zijn gelinkt.